Βαμμένα κόκκινα αυγά

Έχετε αναρωτηθεί γιατί βάφουμε αυγά το Πάσχα; Η εύκολη απάντηση είναι ότι τα αυγά συμβολίζουν την αναγέννηση της φύσης την άνοιξη που συμπίπτει χρονικά με το Πάσχα. Και γιατί τα βάφουμε κόκκινα; Οι περισσότεροι θα απαντήσουν, γιατί το κόκκινο συμβολίζει το αίμα του Χριστού. Υπάρχουν όμως και άλλες θεωρίες που αναμειγνύουν την Παναγία ή τη Μαρία τη Μαγδαληνή. Όπως και να έχει, το έθιμο των πασχαλινών αυγών διατηρεί ακόμη τη σημασία του τόσο στο εξωτερικό, όσο και στην Ελλάδα. Έτσι τη Μεγάλη Πέμπτη στα περισσότερα σπίτια της πατρίδας μας οι μαμάδες δεν αμελούν να βάψουν τα κόκκινα (συνήθως) αυγά τους.

Μετακομίσαμε για πρώτη φορά στο εξωτερικό μια άνοιξη, λίγο πριν το ορθόδοξο Πάσχα. Μας έλειπε η οικογένεια μας, μας έλειπαν οι φίλοι μας, όμως είχαμε αποφασίσει να είμαστε θετικοί και να κάνουμε ότι μπορούμε για να ζήσουμε το γιορτινό πνεύμα των ημερών. Πρώτη μου δουλειά : βγήκα στα καταστήματα προς αναζήτηση βαφής αυγών. Μάταιη προσπάθεια. Το καθολικό Πάσχα είχε περάσει προ πολλού και βαφή δεν υπήρχε ούτε για δείγμα. Άρχισα να ψάχνω στο διαδίκτυο για εναλλακτική λύση. Τατάν! Κόκκινα κρεμμύδια, πώς δεν τα είχα σκεφτεί νωρίτερα; Μπορεί τα αυγά μας εκείνη τη χρονιά να μην είχαν το έντονο κόκκινο χρώμα που δίνουν οι χημικές φαβές του εμπορίου, όμως μπορώ να πω ότι το ζεστό κεραμιδί χρώμα τους μου άρεσε εξίσου και το σημαντικότερο…ήταν απόλυτα φυσικό.

Πώς βάφουμε τα αυγά μας με κόκκινα κρεμμύδια; Καταρχάς να διευκρίνισω πως όταν μιλάμε για κόκκινα κρεμμύδια, δεν εννοούμε ολόκληρο το κρεμμύδι, αλλά μόνο τη φλούδα. Αγοράζουμε λοιπόν 10 μεγάλα κρεμμύδια και 20 αυγά. Βγάζουμε τις φλούδες τους και απλώνουμε προσεκτικά τις μισές στον πάτο μιας μεγάλης κατσαρόλας. Τοποθετούμε πάνω τους τα αυγά, τα οποία είναι ήδη σε θερμοκρασία δωματίου, και από πάνω τα καλύπτουμε με τις υπόλοιπες φλούδες των κρεμμυδιών. Στη συνέχεια, ρίχνουμε νερό στην κατσαρόλα προσεκτικά μέχρι να καλυφθούν καλά τα αυγά. Τέλος προσθέτουμε ένα ποτήρι ξύδι., για να βοηθήσουμε το χρώμα να σταθεροποιηθεί. Μόλις το νερό αρχίσει να βράζει, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και άφηνουμε τα αυγά να σιγοβράζουν για 20 λεπτά. Τα αφαιρούμε προσεκτικά και τα αφήνουμε να στεγνώσουν καλά πάνω σε χαρτί κουζίνας. Με απαλό χαρτομάντηλο, εμποτισμένο με λάδι, περνάμε ένα-ένα τα αυγά, για να ζωντανέψει το χρώμα τους και να γυαλίσουν.

Μην ξεχάσετε να ζητήσετε τη συμβολή των παιδιών σας στο βάψιμο των αυγών. Θα ενθουσιαστούν με τη διαδικασία και κυρίως με το αποτέλεσμα. Μιλήστε τους για το συγκεκριμένο έθιμο. Εξηγήστε τους γιατί τσουγκρίζουμε τα αυγά μετά την Ανάσταση : για να βγει η ζωή από μέσα τους, όπως βγήκε ο Χριστός από τον τάφο του. Και στο τέλος βάλτε τους να απολαύσουν το Funny Little Bunnies του Silly Symphony στην τηλεόραση. Καθίστε και εσείς δίπλα τους και χαλαρώστε, βλέποντας τα κουνέλια του Walt Disney να βάφουν πασχαλινά αυγά. Καλή Ανάσταση να έχουμε!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s