Οι καλοί και οι κακοί…

Ακόμα θυμάμαι τον αδερφό μου μικρό να παρακολουθεί μια ταινία στην τηλεόραση και να κάνει από την αρχή την εξής ερώτηση : «ποιος είναι ο κακός και ποιος ο καλός;». Ως αγόρι, θεωρούσε μάλλον αναγκαίο σε κάθε ταινία να υπάρχει ένας καλός και ένας κακός. Ήθελε αμέσως να εντοπίσει τον κακό, να μετρηθεί μαζί του, να τον απομυθοποιήσει. Και βέβαια αυτό γινόταν με τη βοήθεια του καλού, του θαραλλέου ήρωα που υπεράσπιζε το δίκαιο, του ήρωα με τον οποίο ταυτιζόταν και ο οποίος φυσικά στο τέλος πάντα νικούσε – για να αποδοθεί δικαιοσύνη.

Το καλό και το κακό και η αιώνια πάλη ανάμεσα τους αποτελεί καυτό θέμα για όλα τα παιδιά – και συνεπώς για όλους εμάς τους γονείς. Όλοι αγωνιούμε, όλοι αναζητούμε τρόπους για να το προσεγγίσουμε, για να μάθουμε στα παιδιά μας πώς να διαχωρίζουν το καλό από το κακό, το σωστό από το λάθος. Στην προσπάθεια μου αυτή, η μικρή μου εμπειρία ως μαμά με είχε οδηγήσει στα παραμύθια. Μέσα από τις ιστορίες που διαβάζαμε με το γιο μου, προσπαθούσαμε να διακρίνουμε το κακό από το καλό και να αναδείξουμε την υπεροχή του τελευταίου. Αυτό που ωστόσο δεν ήξερα είναι ότι υπάρχει μια ολόκληρη σειρά παραμυθιών που εξυπηρετούν σε αυτόν ακριβώς τον σκοπό. Μόλις διάβασα το οπισθόφυλλο του πρώτου παραμυθιού, μειδίασα. Θα γελούσαμε με την καρδιά μας…

Οι κακοί ιππότες λένε : Φέρνουμε Κριό Πολιορκητικό την πύλη σας να την γκρεμίσει! Κι οι καλοί ιππότες απαντούν : Μην κάνετε κόπο, αφού είναι ανοιχτή…δεν την έχουμε κλείσει.

Υπάρχουν άραγε καλοί και κακοί ιππότες; Καλοί και κακοί πειρατές; Όχι μόνο υπάρχουν, αλλά αναμετρώνται με διασκεδαστικό τρόπο στις ιστορίες του Αντώνη Παπαθεοδούλου και εικόνες της Ίριδας Σαμαρτζή. Βιβλία που κάνουν το παιδί μου να σκάει στα γέλια – κι ας είναι η 3η συνεχόμενη φορά που τα διαβάζουμε, μα ταυτόχρονα του μαθαίνουν να αντιμετωπίζει με έναν εναλλακτικό τρόπο τους λογής κακούς. Παραμύθια με έξυπνες ρίμες και διασκεδαστικές εικόνες. Ιστορίες με απλά λόγια, αλλά με μεγάλα νοήματα. Δεν είναι τυχαίο ότι το βιβλίο : «Οι καλοί και κακοί πειρατές» έχει αποσπάσει ανάμεσα σε άλλα το Κρατικό Βραβείο Εικονογραφημένου Βιβλίου.

Αν και εσείς ψάχνετε βιβλία που θα εμπλουτίσουν τη συλλογή του παιδιού σας αυτό το καλοκαίρι και που θα του αποδείξουν ότι με λίγη καλή θέληση και οι «κακοί» γίνονται καλοί, μη διστάσετε να εμπιστευτείτε ένα τουλάχιστον από την παραπάνω σειρά. Περισσότερα παραμύθια του συγγραφέα θα βρείτε στο http://papatheodoulou.gr/el/. Ανάμεσα τους και οι εξαιρετικές προσαρμογές για παιδιά των βιβλίων του Ιουλίου Βερν. Καλή σας διασκέδαση!

 

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s