Μια μέρα στο ζωολογικό κήπο

Ημέρα Παρασκευή και το σχολείο κλειστό. Στην ερώτηση : «Τι θέλετε να κάνουμε σήμερα;» ήξερα την απάντηση πριν ακόμα προλάβω να ολοκληρώσω την πρότασή μου. Ήμασταν εκεί στις 9.00 το πρωί, ό,τι δηλαδή ο ζωολογικός κήπος είχε ανοίξει τις πόρτες του. Και διασχίσαμε πάλι την πύλη στις 15.00 το μεσημέρι. 6 δηλαδή ολόκληρες ώρες και όμως δε φαινόμασταν χορτασμένοι…

Στην είσοδο σταματήσαμε, για να διαβάσουμε τα νέα : ποια ζωάκια είχαν γεννηθεί στους 2 μήνες που λείπαμε; Η αλήθεια είναι ότι τα δίδυμα νεογέννητα panda έκλεψαν την παράσταση. Ωστόσο, επειδή ήταν σε ειδικό προστατευμένο χώρο με τη μαμά τους, καταφέραμε να τα απολαύσουμε μόνο σε βίντεοοθόνη που είχε στηθεί έξω από το σπίτι τους.

Ξεκινήσαμε λοιπόν την επίσκεψη μας με τον κόκορα του κήπου να σημαίνει την έναρξη της μέρας, κάνοντας την πρωινή του βόλτα δίπλα στα πόδια μας. Σταματήσαμε για διάλειμμα στην καταπληκτική παιδική χαρά λίγο μετά τα ζώα της φάρμας. Εκεί, ο Makis Varlamis (warlamis.at) έχει μεταμορφώσει πραγματικά ένα έργο τέχνης σε χώρο παιχνιδιού για τους μικρούς επισκέπτες.

Αφού χορτάσαμε παιχνίδι, συνεχίσαμε προς τα αιλουροειδή, όπου μας περίμενε η πιο ευχάριστη έκπληξη. Μικρά και μεγάλα περίπτερα καλούσαν τα παιδιά σε ένα κυνήγι θησαυρού με εκπαιδευτικούς και όχι μόνο σταθμούς. Ξεκινήσαμε βάφοντας τα πρόσωπα τους σύμφωνα με τα αγαπημένα τους ζώα. Λίγα λεπτά μετά δίπλα μου είχα πια ένα πάντα και έναν τίγρη και έτσι δεν είχα τίποτα να φοβηθώ. Μετά την αναμνηστική φωτογραφία, αρχίσαμε το κυνήγι του θησαυρού. Στον πρώτο σταθμό μάθαμε τα πάντα για τους καρχαρίες και γίναμε υποστηρικτές του συλλόγου για την προστασία τους (Sharkproject Austria). Σε επόμενο σταθμό ζωγραφίσαμε την παλάμη μας δίπλα σε εκείνη του χιμπατζή. Αφού διαπιστώσαμε την ειδοποιό διαφορά τους, φυτέψαμε ένα δέντρο στην Ουγκάντα για να τους βοηθήσουμε μέσω του Ινστιτούτου της Jane Goodall. Αλλού φτιάξαμε κερί από κηρήθρα, αλλού θαυμάσαμε μια χούφτα χώμα μέσα από το μικροσκόπιο. Η εξερεύνηση δεν είχε τέλος…Όταν πια ολοκληρώσαμε το κυνήγι του θησαυρού, αφήσαμε τα περίπτερα και συνεχίσαμε την επίσκεψη στους χώρους που φιλοξενούνται τα ζώα, παίρνοντας σιγά-σιγά το δρόμο της επιστροφής. Άλλη μια γεμάτη μέρα στο ζωολογικό κήπο είχε φτάσει στο τέλος της.

Αν βρεθείτε στη Βιέννη με παιδιά, μην αμελήσετε να επισκεφτείτε το ζωολογικό της κήπο. Πρόκειται για τον πιο παλιό ζωολογικό κήπο του κόσμου και φιλοξενείται στα ανάκτορα Schönbrunn. Ο πιο καλός τρόπος να φτάσετε εκεί είναι να χρησιμοποιήσετε την πράσινη γραμμή του μετρό (U4), η οποία διασχίζει και το κέντρο της πόλης. Η μία επιλογή είναι να κατεβείτε στη στάση Schönbrunn, να κάνετε μια βόλτα στα ανάκτορα και λίγο πριν το λόφο της Gloriette να εισέλθετε δεξιά από την κεντρική είσοδο. Μπορείτε να οργανώσετε έτσι την επίσκεψη σας, ώστε να βγείτε από την έξοδο του Hietzing και να πάρετε από την ομώνυμη στάση την πράσινη γραμμή προς την αντίθετη κατεύθυνση. Η άλλη επιλογή είναι να κάνετε την ίδια διαδρομή ανάποδα. Καθώς ο κήπος είναι φτιαγμένος μέσα στο δάσος που περιβάλλει τα ανάκτορα, δεν είναι επίπεδος και προβλέπει πολύ περπάτημα. Αν έχετε μωρό, η καλύτερη λύση είναι ο μάρσιπος, ενώ στο κέντρο του κήπου μπορείτε να βρείτε ειδικά βαγονάκια προς ενοικίαση που ξετρελαίνουν τα παιδιά. Τέλος, το τρενάκι που διασχίζει τον κήπο (Panoramabahn) μπορεί να σας εξυπηρετήσει στη μετακίνησή σας, τόσο εντός, όσο και στην ευρύτερη περιοχή των ανακτόρων. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ακόμα και αν μείνετε όλη τη μέρα εκεί, μάλλον δεν θα προλάβετε να τα δείτε όλα. Και μάλλον θα θέλετε να ξαναπάτε…σύντομα…Καλή σας διασκέδαση!

Tips : Πριν ξεκινήσετε, θα ήταν χρήσιμο να ελέγξετε στο διαδίκτυο ή στο χάρτη που θα βρείτε στην είσοδο τις ώρες που ταïζουν τα ζώα που σας ενδιαφέρουν περισσότερο. Την πληροφορία αυτή μπορείτε να δείτε επίσης σε ειδικά ρολόγια που υπάρχουν στην είσοδο κάθε χώρου. Στο διαδίκτυο επίσης, μπορείτε να βρείτε πληροφορίες για ειδικές ξεναγήσεις, πάρτυ, εκθέσεις και ό,τι άλλο μπορεί να θέλετε να μάθετε (zoovienna.at).

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s