Στο Oktoberfest με παιδιά;;;

Ζώντας στο εξωτερικό με παιδιά εδώ και 4 χρόνια, χωρίς βοήθεια από μαμά, μπαμπά, θεία, κλπ., έχουμε καταλάβει ότι έχουμε δύο επιλογές : η πρώτη είναι να μη βγαίνουμε από το σπίτι, παρά μόνο για παιδική χαρά. Η δεύτερη επιλογή είναι να είμαστε θαραλλέοι και να προσπαθούμε να συνεχίσουμε τις «εξω-σπιτικές» δραστηριότητες ακόμα και με παιδιά. Για ένα περίεργο λόγο κλίνουμε πάντα προς τη δεύτερη επιλογή, αρκεί να μην ξεφεύγει πολύ από το βραδινό ύπνο των παιδιών. Και πιστέψτε με, τα παιδιά περνάνε καλά τις πιο πολλές φορές – και μαζί τους περνάμε καλά και εμείς, τα μεγάλα παιδιά.

Ακριβώς με αυτό το σκεπτικό, αποφασίσαμε να μην αφήσουμε το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Oktoberfest (ή Wiesn όπως λένε οι ντόπιοι) να πάει χαμένο και να κάνουμε μια μεσημεριανή βόλτα, παρέα με τα παιδιά μας. Ντυθήκαμε οικογενειακώς βαυαρέζικα και ξεκινήσαμε. Και πιστέψτε με, δεν ήμασταν οι μόνοι. Σε ειδικά container έξω από τις πύλες, ουρές γονέων άφηναν για φύλαξη τα καροτσάκια, τα οποία δεν επιτρέπονταν εντός. Τα παιδιά ήδη από την είσοδο κοιτούσαν εκστασιασμένα το τεράστιο lunapark. Γιατί περί αυτού πρόκειται. Όπως απολαμβάνω να λέω, το Oktoberfest δεν είναι τίποτε άλλο από ένα τεράστιο lunapark. Απλά «τυχαίνει» ανάμεσα στα παιχνίδια του να υπάρχουν διάσπαρτα τα επονομαζόμενα Zelt, που δεν είναι τίποτε άλλο από τεράστιες πραγματικά σκηνές, μέσα και έξω από τις οποίες πάνω σε τάβλες (όπως στα πανηγύρια στην Ελλάδα) σερβίρεται μπύρα σε ποτήρια του λίτρου που συνοδεύεται από καταπληκτικό φαγητό. Και ακριβώς όπως στα πανηγύρια στην Ελλάδα, όλοι γίνονται μια παρέα, τσουγκρίζουν μεταξύ τους φωνάζοντας “Prost!” (το αντίστοιχο Γεια μας) και τραγουδούν στους ρυθμούς της ζωντανής μουσικής που παίζει μέσα σε κάθε Zelt.

Και επιστρέφω στο θέμα των παιδιών. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον μπορούν και τα παιδιά να περάσουν καλά και μπορώ να το επιβεβαιώσω βάσει της προχθεσινής μας εμπειρίας. Φροντίζουμε να πάμε πρωινές ή μεσημεριανές ώρες ή αν θέλουμε να είμαστε ακόμα πιο άνετοι επισκεπτόμαστε το Wiesn στις ειδικές οικογενειακές μέρες. Σε κάθε περίπτωση έχουμε κάθε δευτερόλεπτο τα μάτια μας πάνω τους, γιατί τις περισσότερες φορές μιλάμε για κοσμοπλημμύρα. Παίζουμε παιχνίδια με την καρδιά μας : συγκρουόμενα, τρενάκια, σκοποβολή, ρόδα…η ποικιλία είναι αμέτρητη. Αν βρούμε μια γωνιά στην αυλή ενός Zelt, την εκμεταλλευόμαστε και καθόμαστε να απολαύσουμε τη μπύρα μας. Καλύτερα όχι μέσα, γιατί η μουσική και η φασαρία είναι εκκωφαντική για τα παιδικά αυτάκια. Ακόμα και έξω όμως το κέφι είναι στα ύψη και όλοι χαίρονται να έχουν στην παρέα τους χαρούμενα παιδάκια που μπαίνουν αμέσως στο κλίμα και απολαμβάνουν τα τσουγκρίσματα των μεγάλων και τους νέους φίλους που κάθονται δίπλα τους και τους μιλάνε σε κάθε γλώσσα. Όταν βλέπουμε τα πρώτα σημάδια κούρασης, αφήνουμε τη θέση μας στην επόμενη ανυπόμονη παρέα και αναζητούμε την τύχη μας στο πιο φιλικό στα παιδιά Zelt του Richart, εκεί όπου δε σερβίρεται μπύρα, αλλά το φημισμένο γλυκό Kaiserschmarrn και όχι μόνο. Πίνουμε καφέ και απολαμβάνουμε λιχουδιές, ακούγοντας και εδώ ζωντανή μουσική, η οποία ξεσηκώνει και τους μικρούς επισκέπτες. Αποχωρούμε κουρασμένοι αλλά πανευτυχείς – ΟΛΟΙ! Και περιμένουμε υπομονετικά να έρθει η επόμενη χρονιά για την επόμενη επίσκεψή μας στο Wiesn…

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s