Ο ραφτάκος των λέξεων

Πριν 2 εβδομάδες κάναμε ένα μικρό διάλειμμα λίγων ημερών στη Θεσσαλονίκη. Δεν είχαμε συγκεκριμένο λόγο, θέλαμε απλά να δούμε τους φίλους μας, να τους αγκαλιάσουμε, να περάσουμε λίγες στιγμές μαζί τους. Φτιάξαμε τις βαλίτσες μας και φύγαμε. Λίγο ελαφριές  μας φάνηκαν, αλλά δε μας ένοιαζε. Γιατί τα ρούχα που πήραμε μαζί μας ήταν εμποτισμένα με λέξεις. Λέξεις των φίλων μας που μας περίμεναν : «Άντε, ελάτε επιτέλους», «Σας περιμένουμε», «Φτάνετε;;;», «Θα περάσουμε τέλεια», «Μας λείψατε». Λέξεις ακόμα και εκείνων που δεν κατάφεραν να έρθουν να μας δουν : «Θα ήθελα να είμαι εκεί μαζί σας». Λέξεις που έκρυβαν όλη την αγάπη τους. Και πραγματικά, ούτε μια μέρα δεν κρυώσαμε, ακόμα και το βράδυ που έπεφτε ο ήλιος. Γιατί η αγάπη των φίλων μας μας αγκάλιαζε σαν το πιο ζεστό ρούχο που μπορεί να φτιάξει ένας ράφτης. Γιατί ήταν σαν τα ρούχα μας να ήταν φτιαγμένα από τις λέξεις της φιλίας μας.

Νομίζετε ότι υπερβάλλω; Ότι δεν αρκούν μερικές ζεστές λέξεις για να μην κρυώνετε; Τότε δεν έχετε ακόμα γνωρίσει το ραφτάκο των λέξεων. Ένα ράφτη μοναδικό που δε φτιάχνει ρούχα απλά, φτιάχνει ρούχα που ακούνε την καρδιά των πελατών του και μιλάνε στην ψυχή τους. Ένα ράφτη που ακόμα και μέσα στην ανωνυμία μιας μεγαλούπολης επιμένει να φτιάχνει ρούχα με τον δικό του τρόπο. Ακόμα και αν κανείς δεν τα ζητάει. Μέχρι που θα έρθει μια μέρα που όλοι θα τον θυμηθούν. Και θα καταλάβουν την αξία της δουλειάς του…

Για άλλη μια φορά ο Αντώνης Παπαθεοδούλου διηγείται μια ιστορία μαγική που μεταφέρει σε μεγάλα και μικρά παιδιά τα πιο όμορφα μηνύματα για την αξία των λέξεων, της φιλίας και της αγάπης. Για άλλη μια φορά η Ίρις Σαμαρτζή μεταφέρει εξαιρετικά τα μηνύματα σε εικόνες με τον μοναδικό της τρόπο. Πρόκειται για ένα παραμύθι που αξίζει να έχετε στην παιδική σας βιβλιοθήκη. Θα καταφέρει να σας ζεστάνει το χειμώνα και να σας δροσίσει το καλοκαίρι. Και μάλλον, μόλις το τελειώσετε, θα νιώσετε την ανάγκη να πάρετε τηλέφωνο ένα καλό σας φίλο, να τον ακούσετε, να τον νιώσετε πιο κοντά. Το ζηλεύω καμιά φορά αυτό το παραμύθι. Γιατί ενώ λατρεύω να το διαβάζω στα παιδιά μου, πολύ συχνά εκείνα μου ζητούν να το ακούσουν από τον ίδιο τον Αντώνη. Γίνεται! Στο οπισθόφυλλο του βιβλίου υπάρχει ένας κωδικός για να ακούσετε την αφήγηση από τον ίδιο.

Εκτός όμως από το να το ακούσετε, έχετε τη δυνατότητα να δείτε το παραμύθι να παίρνει σάρκα και οστά στην ομώνυμη θεατρική παράσταση από τη θεατρική ομάδα Μικρός Βορράς στη Θεσσαλονίκη. Φιλοξενείται σε ένα «ζεστό» χώρο στο Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο κάθε Κυριακή. Θα καταλάβετε από την αρχή πως πρόκειται για αυτή την παράσταση, καθώς όλοι οι συνετελεστές είναι «ζεστοί» με τους μεγάλους και μικρούς επισκέπτες από την αρχή μέχρι το τέλος. Οι 3 ηθοποιοί καταφέρνουν με μαεστρία μέσα σε λίγη ώρα να ενσαρκώσουν πολλαπλούς ρόλους και να μεταφέρουν τα νοήματα του παραμυθιού, προκαλώντας εντύπωση, γέλια και κάποιες στιγμές δάκρυα (από τις μαμάδες). Και όταν τελειώσει η παράσταση και φύγετε, θα νιώσετε το πανωφόρι σας λίγο πιο ζεστό. Δεν είναι επειδή δεν κάνει πια κρύο, είναι απλά τα λόγια του παραμυθιού που θα έχουν ζεστάνει την καρδιά σας.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s