Στο αεροπλάνο με παιδιά

Σχεδιάζουμε το ταξίδι μας με το αεροπλάνο. Και φτάνει η στιγμή που όλοι φοβόμαστε. Πώς θα τα καταφέρω με ένα ή και δύο μικρά παιδιά; Kαταλαβαίνουμε ότι το εγχείρημα είναι δύσκολο ήδη με την άφιξη μας στο αεροδρόμιο. Ο κόσμος μας κοιτάει με οίκτο, μας ρωτούν αν ταξιδεύουμε χωρίς βοήθεια. Αλλά εμείς ξέρουμε τον τρόπο, ξέρουμε ότι θα τα καταφέρουμε και αυτή τη φορά. Ιδού ορισμένες συμβουλές προς ναυτιλομένους ή μάλλον προς ιπταμένους :

Οργανώνοντας το ταξίδι μας

 • Τα παιδιά κάτω των 2 ετών δεν πληρώνουν κανονικό εισιτήριο, παρά μόνο ένα συμβολικό ποσό. Κάθονται όμως στην αγκαλιά μας. Όταν το παιδί κλείσει τα 2 χρόνια και με την προϋπόθεση ό,τι ταξιδεύουμε συχνά, είναι χρήσιμο να του βγάλουμε μια κάρτα μιλίων. Τα παιδιά που έχουν κλείσει τα 5 έτη μπορούν να ταξιδέψουν μόνα τους, με την επιτήρηση πάντα του προσωπικού της εκάστοτε εταιρίας, με μια επιπλέον χρέωση.
 • Βεβαιωνόμαστε ότι έχουμε τα απαραίτητα έγγραφα μαζί μας και ότι δεν έχουν λήξει : διαβατήριο για τις πτήσεις εξωτερικού (τα διαβατήρια των παιδιών λήγουν κάθε 3 χρόνια) και διαβατήριο ή πιστοποιητικό γέννησης ή βιβλιάριο υγείας για τις πτήσεις εσωτερικού.
 • Κάνουμε check-in μόλις αυτό ανοίξει, προκειμένου να κλείσουμε θέσεις όσο το δυνατόν πιο μπροστά και έτσι να αποφύγουμε μακρές μετακινήσεις και αναμονές εντός του αεροσκάφους.
 • Φροντίζουμε τα παιδιά να είναι ξεκούραστα – αν το ταξίδι είναι πρωινό τα βάζουμε για ύπνο νωρίτερα. Αποφεύγουμε να τους μιλήσουμε για την επόμενη μέρα, γιατί το πιθανότερο είναι ό,τι θα τους εξάψουμε τη φαντασία και θα αργήσουν να κοιμηθούν
 • Ετοιμάζουμε την τσάντα του Sport Billy. Τοποθετούμε μέσα χρήσιμα, πλην ελαφριά παιχνίδια που θα τα απασχολήσουν στον μεγαλύτερο δυνατό χρόνο. Όσο πιο πολλά, τόσο καλύτερα για να έχουμε εναλλαγές. Προσωπικά προτιμώ για τα μεγαλύτερα παιδιά εργαλεία ζωγραφικής, παζλ, αυτοκόλλητα και παραμύθια, ενώ για τα μικρότερα παιδιά ζωάκια, αυτοκινητάκια ή άλλα κουκλάκια σε μεγάλη ποικιλία, καθώς και μικρές φιγούρες κουκλοθέατρου. Δεν ξεχνάμε πολλά διαφορετικά μικρά σνακ, νερό και πιπίλες. Αν διαθέτουμε tablet, φροντίζουμε να φορτώσουμε κάποιο κινούμενο σχέδιο ή εμπλουτίζουμε το κινητό μας τηλέφωνο με παιχνίδια και μικρά βιντεάκια. Βάζουμε τέλος μια αλλαξιά ρούχα για κάθε παιδί και προφανώς την αλλαξιέρα μας αν τα παιδιά φορούν ακόμα πάνες.
 • Το πρωί τα ξυπνάμε γλυκά και αρχίζουμε να τους μιλάμε για την περιπέτεια που θα ζήσουν και πόσο σημαντικό είναι να γίνουν οι καταπληκτικοί μας σύμμαχοι σε αυτό το ταξίδι. Αν υπάρχουν κάποιες μέρες που πρέπει να τους κάνουμε όλα τα χατίρια, η σημερινή ανήκει σε αυτές. Αν τα παιδιά είναι μεγαλύτερα των 2 ετών, τους δίνουμε τη δική τους ελαφριά τσάντα, με τα πολύ αγαπημένα τους παιχνίδια, για να νιώθουν τη χαρά της συμμετοχής.

Στο αεροδρόμιο

 • Αν ταξιδεύουμε με Aegean, πηγαίνουμε στο ειδικό counter για οικογένειες/for families, έτσι ώστε να εξυπηρετηθούμε άμεσα. Στην περίπτωση που ταξιδεύουμε μόνοι με 1 παιδί (και ίσως 1 ακόμα στην αγκαλιά), ζητάμε ευγενικά αν το αεροπλάνο δεν είναι γεμάτο να αφήσουν τη θέση δίπλα μας κενή, έτσι ώστε και εμείς να έχουμε ευχέρια χώρου και κινήσεων και να μην δεινοπαθήσει κάποιος συνεπιβάτης μας.
 • Αν το παιδί είναι μικρότερο των 3 ετών, παίρνουμε μαζί μας το καρότσι του (δεν υπολογίζεται σαν αποσκευή). Ζητάμε στο check in να το έχουμε μαζί μας μέχρι να μπούμε στο αεροσκάφος και να το παραλάβουμε μόλις βγούμε, διαφορετικά θα δεινοπαθήσουμε. Το καρότσι χρησιμοποιείται όχι μόνο για να περιπλανηθούμε στο αεροδρόμιο ανενόχλητα αλλά και ως καλόγερος για την τσάντα του Sport Billy που σίγουρα θα είναι βαριά. Αν το παιδί είναι μικρότερο του  1 έτους, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε εναλλακτικά μάρσιπο που διευκολύνει ακόμα περισσότερο στην περιήγηση.
 • Φροντίζουμε να επισκεφτούμε την τουαλέτα πριν μπούμε στο αεροπλάνο. Προσπαθούμε να βρούμε τις ειδικές τουαλέτες για μαμάδες με μωρά, όπου χωράμε να μπούμε με το καρότσι. Με αυτό τον τρόπο, μειώνουμε την πιθανότητα να χρειαστεί οτιδήποτε στη διάρκεια της πτήσης.
 • Στον έλεγχο αφήνουμε τους πάντα εξυπηρετικούς εργαζόμενους του αεροδρομίου να μας βοηθήσουν με το καρότσι μας και τις λοιπές τσάντες. Αν χρειαστεί, μπορούν ακόμα και να μας κρατήσουν λίγο το παιδί μέχρι να τακτοποιηθούμε.
 • Πάντα υπάρχει ανακοίνωση για την προτεραιότητα όσων έχουν παιδιά στην επιβίβαση στο αεροσκάφος. Ακόμα και αν δεν ακούσουμε κάτι, μπορούμε να το ζητήσουμε μόνοι μας.

Στο αεροπλάνο

 • Αποφεύγουμε να βάλουμε τα παιδιά να καθίσουν στην πλευρά του διαδρόμου. Είναι επικίνδυνο να προκληθεί κάποιο ατύχημα όταν περνούν τα καροτσάκια τροφοδοσίας. Με τον τρόπο αυτό, άλλωστε σιγουρεύουμε ότι ακόμα και αν κάποια στιγμή σηκωθούν, δεν θα έχουν πρόσβαση στο διάδρομο, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνες περιπλανήσεις. Ιδανικά τα βάζουμε δίπλα στο παράθυρο, έτσι ώστε να κοιτούν έξω και έτσι να αποκτήσουν ένα ακόμα ενδιαφέρον.
 • Παίρνουμε από το προσωπικό την ειδική ζώνη (αν το παιδί είναι μικρότερο των 2 ετών) και τους αφήνουμε να μας δείξουν πως χρησιμοποιείται. Δένουμε οπωσδήποτε πάνω μας το παιδί στην απογείωση και στην προσγείωση και για όσο είναι αναμμένες οι φωτεινές επιγραφές για την πρόσδεση των ζωνών. Αν έχουμε μια έξτρα θέση, μπορούμε στον ενδιάμεσο χρόνο πτήσης να έχουμε δεμένο το παιδί καθισμένο σε αυτή, με τη μικρή ζώνη περασμένη στην κανονική, για να μη φοβόμαστε τον κίνδυνο απρόβλεπτων αναταράξεων.
 • Επειδή είναι πιθανό να δημιουργηθεί δυσφορία στην απογείωση ή την προσγείωση, χρησιμοποιούμε πιπίλα ή μπιμπερό ή θηλάζουμε το μωρό μας, προκειμένου να βοηθήσουμε το παιδί να είναι ήρεμο και να αποφύγουμε πόνο στα αυτιά του. Αν το παιδί είναι μεγαλύτερο μπορεί να φάει πχ. μπισκότα ή να του δώσουμε καραμέλα ή τσίχλα αν είναι εξοικειωμένο.
 • Δε διστάζουμε να ζητήσουμε από το προσωπικό να μας ζεστάνει νερό για το γάλα του παιδιού ή το φαγητό του, διαφορετικά έχουμε μαζί μας θερμός ή ισοθερμική τσαντούλα αντίστοιχα. Ωστόσο, είναι καλύτερο να προτιμούμε γεύματα που δεν χρειάζονται προεργασία, προκειμένου να είναι εύχρηστα την ώρα της πτήσης. Αποφεύγουμε το τσάι ή τον καφέ για εμάς τους ίδιους και προσέχουμε τις κινήσεις του παιδιού μας, προκειμένου να μην έχουμε ατυχήματα.
 • Το προσωπικό του αεροσκάφους θα μας χαρίσει παιχνίδια, ειδικά για την ηλικία του κάθε παιδιού. Μπορούμε πάντα να τα ζητήσουμε και μόνοι μας. Θα χαρούν να μας εξυπηρετήσουν.

Γενικά, προσπαθούμε να απασχολήσουμε τα παιδιά μας όπως μπορούμε (χρησιμοποιώντας την πολύτιμη τσάντα μας, φαγητό, νερό και όποιο άλλο τρικ μπορούμε να σκεφτούμε). Δεν είναι υποχρέωση των συνεπιβατών μας ή του προσωπικού να τα ακούει να κλαίνε ή να ουρλιάζουν και ακόμα χειρότερα να δημιουργούν προβλήματα. Επίσης, δεν ξεχνάμε να είμαστε ευγενικοί με όλους. Θα εκπλαγούμε ευχάριστα από τη χαρά με την οποία όλοι (με ελάχιστες εξαιρέσεις) αντιμετωπίζουν τους μικρούς επιβάτες – με την προϋπόθεση βέβαια ότι δε μετατρέπονται σε διαβολάκια καθόλη τη διάρκεια του ταξιδιού. Και είναι σίγουρο ότι θα κατανοήσουν τη γκρίνια ή και το κλάμα τους κατά διαστήματα, άλλωστε το περιμένουν από ένα παιδί. Είναι λοιπόν δικό μας χρέος να προσπαθήσουμε να μετατρέψουμε την πτήση σε μια όμορφη εμπειρία για όλους. Καλό μας ταξίδι!

 

Advertisement

One Comment Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s