Μια από τις πιο ωραίες φωτογραφίες του γιου μου τον απεικονίζει να βουτάει ολόκληρος κάτω από το νερό, κατά τη διάρκεια ενός μάθηματος baby swimming. Όλα άρχισαν το πρώτο καλοκαίρι, όταν το μωρό μας, έξι μόλις μηνών, λάτρεψε τη θάλασσα με την πρώτη ματιά ή μάλλον με την πρώτη βουτιά. Δε σταματούσε να χτυπάει το νερό με τα χεράκια του, να χώνει το κεφάλι του μέσα, να γελάει…Στον ίδιο βαθμό έδειχνε να ευχαριστιέται το καθημερινό του μπάνιο στη μπανιερίτσα του με όλα τα νερά να εκσφενδονίζονται στο πάτωμα και εμάς να απολαμβάνουμε τη χαρά του. Θεωρήσαμε λοιπόν ότι αυτή την πρώτη αγάπη έπρεπε να την καλλιεργήσουμε και να μην την αφήσουμε να χαθεί. Και γραφτήκαμε σε μαθήματα baby swimming. Η σκέψη μας αποδείχτηκε σωστή, καθώς ο γιος μας λάτρεψε από την πρώτη στιγμή το καινούργιο του χόμπυ. Αυτό που δεν είχαμε υπολογίσει ήταν πόσο θα το λάτρευε η μαμά του. Θυμάμαι ακόμα να φεύγω σαν τρελή από το γραφείο, για να προλάβουμε το μάθημά του. Και μόλις αυτό ξεκινούσε, όλο το άγχος έσβηνε ως δια μαγείας. Ήταν η πιο ξέγνοιαστη, η πιο απολαυστική μισή ώρα της εβδομάδας. Δεν ξέρω αν έφταιγε μόνο ότι έβλεπα το μωρό μου ευτυχισμένο, δεν ξέρω αν χαιρόμουν ακόμα περισσότερο που μοιραζόμουν αυτή τη στιγμή μαζί του, δεν ξέρω αν έπαιζε ρόλο το ίδιο το νερό, όμως χαλάρωνα τόσο πολύ που δεν ήξερα τελικά ποιος από τους δυο μας περνάει καλύτερα…
Baby swimming! 5 γιατί και 1 αλλά
Αν δεν σας έπεισα ακόμα για τα οφέλη του babyswimming, ιδού 5 λόγοι για να το ξεκινήσετε :
1. Για να μάθουν τα παιδιά σας να κολυμπούν – προφανώς. Αυτό που κάνει τη διαφορά όμως είναι ότι θα το μάθουν με πολύ παιχνίδι και πολύ γέλιο. Ως βρέφη θα απολαμβάνουν το πλατσούρισμα, μαθαίνοντας παράλληλα τα πρώτα βασικά της κολύμβησης. Σε ηλικία 2 ή 3 ετών θα κολυμπούν ήδη μόνα τους. Όταν φτάσουν τα 4 ή 5 θα κατέχουν πλέον τη σωστή τεχνική κολύμβησης.
2. Για να εντάξουν νωρίς τον αθλητισμό στη ζωή τους. Ιδιαιτέρως το κολύμπι αποτελεί ένα από τα πιο ευεργετικά είδη γυμναστικής : ενισχύονται οι μύες, βελτιώνονται η κίνηση και η ισορροπία, ισχυροποιείται το αναπνευστικό και ανοσοποιητικό σύστημα, ενδυναμώνεται η καρδιακή λειτουργία.
3. Για να ενισχύσουν την αυτοπεποίθηση τους. Τα παιδιά εξοικειώνονται γρήγορα με το υγρό στοιχείο, ειδικά όταν όταν επιστρέφουν σε αυτό πολύ μικρά – το γνώριζαν άλλωστε πολύ καλά για 9 μήνες. Αντιλαμβάνονται τις ικανότητες τους και μαθαίνουν να πιστεύουν στον εαυτό τους. Για τα μεγαλύτερα παιδιά ίσως είναι η πρώτη φορά που αποχωρίζονται τους γονείς τους – αυτό τους δίνει ένα αίσθημα ανεξαρτησίας. Τέλος, η αναγνώριση και ο έπαινος ενισχύουν την αυτοπεποίθησή τους.
4. Για να διασκεδάσουν και να κοινωνικοποιηθούν. Το νερό αποτελεί συναρπαστικό στοιχείο, καθώς τους προσφέρει μεγάλη ποικιλία ερεθισμάτων – κολυμπούν παίζοντας και παίζουν κολυμπώντας. Το μάθημα του baby swimming είναι μάλλον η πρώτη τάξη που παρακολουθούν : ανήκουν σε μια ομάδα, έρχονται σε επαφή και αλληλοεπιδρούν με άλλα παιδιά της ηλικίας τους. Τα τραγούδια που συνοδεύουν το μάθημα και η ευχάριστη μουσική συμπληρώνουν τη διασκέδαση τους.
5. Για να διασκεδάσετε εσείς οι ίδιοι. Πόση χαρά μπορεί να πάρει ένας γονιός από το να παρακολουθεί το παδί του στο νερό…Αυτό όμως που μετράει περισσότερο είναι ότι το συγκεκριμένο μάθημα θα αποτελεί μια ιερή, απερίσπαστη από τηλέφωνα και άλλους ανθρώπους, ώρα με το παιδί σας που θα σας δέσει ακόμα περισσότερο. Τέλος, θα σας βοηθήσει να εμπιστευτείτε τις ικανότητες του – είναι μόνο η αρχή στην προσπάθεια του να γίνει ένας ξεχωριστός και ανεξάρτητος άνθρωπος.
Ειδικά σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, όπου τουλάχιστον το μισό καλοκαίρι τα παιδιά βρίσκονται μέσα στο νερό, είναι πολύ σημαντικό να είναι κατάλληλα προετοιμασμένα. Μέσω του baby swimming, μαθαίνουν να σέβονται το υγρό στοιχείο και να ξέρουν πως να αντιδράσουν σε επικίνδυνες καταστάσεις. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι πρέπει να επαναπάυεστε. Το γεγονός ότι το παιδί σας κατέχει τα βασικά της κολύμβησης, δε σημαίνει ότι έχει γίνει δεινός κολυμβητής και δεν απαιτεί την αμέριστη προσοχή σας.
Αν κατάφερα τελικά να σας πείσω, μπορείτε να ξεκινήσετε με μια επίσκεψη στους συλλόγους baby swimming που βρίσκονται κοντά σας. Προσέξτε ιδιαίτερως την εξειδίκευση του προσωπικού στη βρεφική και νηπιακή κολύμβηση και την καθαριότητα των χώρων – στόχος μας είναι να μάθουμε να κολυμπάμε με ασφάλεια, τόσο εντός, όσο και εκτός πισίνας. Και μην ξεχάσετε να ελέγξετε τη θερμοκρασία του νερού και των αποδυτηρίων : είναι σχεδόν απίθανο ένα μωράκι που κρυώνει να απολαύσει το μπάνιο του.
Και ένα αλλά : υπάρχει περίπτωση το παιδί σας να μη συμπαθεί το νερό και να μη νιώθει άνετα μέσα σε αυτό. Σεβαστείτε το. Μπορεί πάλι να το συμπαθεί, αλλά να θέλει το χρόνο του. Ακολουθήστε το δικό του ρυθμό και μην το πιέζετε για παράδειγμα να βουτήξει με το κεφάλι μέσα στο νερό, αν φοβάται. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα το κάνει μόλις νιώσει έτοιμο. Διαφορετικά, διακινδυνεύετε να οδηγήσετε στο ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα : να μην θέλει να ξαναμπεί στην πισίνα. Να θυμάστε : το θέμα είναι να διασκεδάζετε και οι δύο. Και αυτό είναι τελικά που έχει τη μεγαλύτερη σημασία.
Καλές βουτιές!
One Comment Add yours