Ο μύθος της αμυγδαλιάς

Εσείς ξέρετε γιατί η αμυγδαλιά ανθίζει στη μέση του χειμώνα; Γιατί θεωρείται το δέντρο της ελπίδας; Γιατί είναι συνδεδεμένη με την αγάπη; Όλα εξηγούνται στον παρακάτω μύθο :

«Μια φορά και έναν καιρό στη Θράκη ζούσε μια όμορφη πριγκίπισσα, η Φυλλίς. Όταν ο Δημοφώντας, ο γιος του Θησέα, επέστρεφε με το καράβι του από την Τροία, γνώρισε τη Φυλλίδα, αγαπήθηκαν και παντρεύτηκαν. Όμως ο νεαρός Αθηναίος νοσταλγούσε πολύ την πατρίδα του. Η Φυλλίς δεν άντεχε να τον βλέπει στενοχωρημένο και έτσι τον άφησε να φύγει, πιστεύοντας ότι αν την αγαπούσε πραγματικά, θα επέστρεφε σε αυτήν σύντομα. Όμως ο καιρός περνούσε και ο αγαπημένος της δεν είχε γυρίσει. Η Φυλλίς μαράζωνε μέρα με τη μέρα και επειδή οι θεοί του Ολύμπου τη λυπήθηκαν, τη μεταμόρφωσαν σε δέντρο. Επειδή όμως ήταν χειμώνας, το δέντρο στεκόταν γυμνό, χωρίς φύλλα και λουλούδια. Όταν κάποια στιγμή ο Δημοφώντας γύρισε στη Θράκη, είδε το δέντρο και κατάλαβε αμέσως τι είχε συμβεί. Απελπισμένος, αγκάλιασε τον κορμό της και τότε έγινε κάτι μαγικό : το δέντρο πλυμμύρισε λευκά άνθη και τρυφερά φύλλα στη μέση του χειμώνα. Από τότε, η αμυγδαλιά έγινε σύμβολο της ελπίδας, αποδεικνύοντας τη δύναμη της αγάπης».

Την επόμενη φορά λοιπόν που θα συναντήσετε μια αμυγδαλιά στο δρόμο σας, μπορείτε να μεταφέρετε στα παιδιά σας το μύθο της Φυλλίδας και του Δημοφώντα, απλουστευμένο ανάλογα με την ηλικία τους. Μπορείτε ακόμα στο σπίτι είτε στο σχολείο να τα καλέσετε να φιλοτεχνήσουν την αμυγδαλιά. Στο σχολείο του γιου μου, η δασκάλα του κάνει μια ενδιαφέρουσα παρατήρηση. Τα παιδιά αρχικά φτιάχνουν το δέντρο λυπημένο. Τα προτρέπει τότε να το μετατρέψουν σε χαρούμενο. Αμέσως εκείνα το γεμίζουν με άνθη! Τώρα πια ξέρουν…

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s