Quiet book

Πριν λίγους μήνες έπεσα τυχαία στο διαδίκτυο πάνω σε ένα ενδιαφέρον video που παρουσίαζε ένα quiet book. Quiet book ή σιωπηλό βιβλίο ονομάζεται εκείνο το βιβλίο που είναι φτιαγμένο από ύφασμα, απευθύνεται σε παιδιά νηπιαγωγείου ή μικρότερα και περιέχει πλήθος δραστηριοτήτων που βοηθούν τα νήπια να αναπτύξουν ποικίλες δεξιότητες. Ενθουσιάστηκα με την ιδέα και σκέφτηκα αμέσως ότι ήταν το κατάλληλο επόμενο δώρο για την ονομαστική γιορτή της Μελίνας. Αποφάσισα να επικοινωνήσω αμέσως με τη δημιουργό του. Μέσα από μια καταπληκτική συνεργασία, φτάσαμε σε ένα πανέμορφο, προσωποποιημένο αποτέλεσμα που ελπίζω αρχικά η μικρή να λατρέψει…και μια μέρα, όταν θα έχει πια μεγαλώσει, να βρει στα παιδικά της ενθύμια και να ξεφυλλίσει ξανά με αγάπη…

Aς δούμε τι μας είπε η δημιουργός του.

Πες μου λίγα λόγια για’σενα. Ονομάζομαι Ροδή Καζαντζόγλου και είμαι μαμά δύο υπέροχων κοριτσιών που καθημερινά με εμπνέουν και ομορφαίνουν τη ζωή μου! Από μικρή ονειρευόμουν να γίνω νηπιαγωγός εξαιτίας της μεγάλης μου αγάπης για τα παιδιά. Αποφοίτησα το 2006 από το Τμήμα Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης της Παιδαγωγικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με κατεύθυνση στον τομέα Ψυχολογίας και Ειδικής Αγωγής. Εργάζομαι σε ιδιωτικά νηπιαγωγεία από το 2007 και σε δημόσια από το 2009 εφαρμόζοντας μεθοδολογικές προσεγγίσεις, σχέδια εργασίας και καινοτόμα προγράμματα βασισμένα σε σύγχρονες παιδαγωγικές μεθόδους. Μου αρέσει να επιμορφώνομαι συνεχώς, να αποκτώ νέες γνώσεις, να διευρύνω τους πνευματικούς μου ορίζοντες, να πειραματίζομαι με νέα υλικά και να δημιουργώ για ανθρώπους που αγαπώ.

Πως σου ήρθε η ιδέα των quiet books; Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου ασχολούμαι με κάθε τι χειροποίητο και δημιουργικό. Πάντα μάζευα υλικά χειροτεχνίας, χαρτιά, χαρτόνια, υφάσματα, κορδέλες, χάντρες, κουτάκια και οτιδήποτε άλλο πίστευα ότι μπορεί να μεταμορφωθεί σε κάτι όμορφο. Όταν βλέπω ένα υλικό κατευθείαν αρχίζω να σκέφτομαι πως μπορώ να το αξιοποιήσω. Γοητεύομαι με οτιδήποτε ευφάνταστο και λατρεύω να μαθαίνω και να δημιουργώ συνεχώς καινούργια πράγματα. Όσον αφορά τα quiet books ήταν κάτι που ήθελα να δημιουργήσω πολύ καιρό πριν την πρώτη μου απόπειρα η οποία έγινε τελικά το Φεβρουάριο του 2016! Ο λόγος ήταν φυσικά η πρώτη μου κόρη που τότε ήταν μόλις 2 ετών!! Η αρχική ιδέα των ήσυχων βιβλίων φυσικά δεν είναι δική μου! Είναι αρκετά διαδεδομένα στο εξωτερικό. Παίρνοντας λοιπόν, την αρχική ιδέα του ήσυχου βιβλίου, το προσάρμοσα στις προτιμήσεις της κόρης μου περιλαμβάνοντας όμως και δραστηριότητες στις οποίες ήθελα να εξασκηθεί και μέσα από το παιχνίδι να αναπτύξει τις αντίστοιχες δεξιότητες. Έκτοτε έχω κατασκευάσει πολλά βιβλία δραστηριοτήτων με ποικιλία θεμάτων.

Πως σχεδιάζεις το κάθε βιβλίο; Τα δικά μου quiet books είναι φτιαγμένα (κομμένα και ραμμένα) εξ ολοκλήρου στο χέρι και αποτελούνται από τσόχες, κορδέλες, ξύλινα στοιχεία, κουμπιά, φερμουάρ, χάντρες, κοκαλάκια, μανταλάκια και κάθε λογής άλλο στοιχείο που μπορεί να ταιριάζει στο εκάστοτε βιβλίο που δημιουργώ. Οι επιλογές και οι ιδέες είναι ατελείωτες! Αποτελεί ένα εξαιρετικό μέσο δημιουργικής και εποικοδομητικής απασχόλησης και θα ήταν χρήσιμο σε κάθε νηπιαγωγείο ή παιδικό σταθμό, ιδιαίτερα για τις στιγμές που θέλουμε να ασχοληθούν τα παιδιά με κάποιες ήσυχες δραστηριότητες. Επιπλέον είναι μια πολλή καλή ενασχόληση σε εξόδους ή ταξίδια με το παιδί καθώς και σε επισκέψεις σε μέρη που μπορεί να “βαριέται”. Είναι ένας υπέροχος τρόπος να μένουν ήσυχα και απασχολημένα! Ως νηπιαγωγός αλλά και άνθρωπος με φαντασία έχω την ευελιξία να προσαρμόζω τις δραστηριότητες του κάθε βιβλίου στις προτιμήσεις, τα ενδιαφέροντα, το φύλο και την ηλικία του παιδιού για το οποίο προορίζεται! Για την κατασκευή του χρειάζομαι αρκετό χρόνο καθώς είναι όλο χειροποίητο και απαιτεί πολλές ώρες λεπτοδουλειάς. Είναι ένα υπέροχο δώρο δημιουργικής απασχόλησης για παιδιά από 2 έως 6 ετών και ένα εξαιρετικό ενθύμιο της παιδικής ηλικίας!

Τι άλλο δημιουργείς; Οι δημιουργίες μου δεν περιορίζονται στα quiet books αλλά σε οτιδήποτε όμορφο μπορεί να σκεφτώ! Κρεμαστά μόμπιλε, σημαιάκια – banner για στολισμό δωματίου, υφασμάτινα μαξιλαράκια, θήκες για βιβλιάριο υγείας, στεφάνια, καδράκια, διακοσμητικά, αποκριάτικες στολές και άλλα πολλά. Επιπλέον λατρεύω τα “do it yourself” (diy) δηλαδή άρθρα στα οποία σας παρουσιάζω βήμα – βήμα πως να κατασκευάσετε κάποια δημιουργία. Όλα αυτά σκέφτηκα να μοιράζομαι μαζί σας μέσα από την ιστοσελίδα μου http://www.rodidees.gr και από τη σελίδα Rodidees στο facebook, με την ευχή να φανούν χρήσιμα σε συναδέλφους εκπαιδευτικούς, γονείς και όλους όσους αγαπούν την κάθε λογής δημιουργία. Εκεί θα βρείτε ιδέες για ποικίλες χειροποίητες δημιουργίες για το σπίτι, το νηπιαγωγείο, το παιδί, τη διακόσμηση, τις κοινωνικές εκδηλώσεις και ό,τι άλλο χωράει ο νους σας καθώς επίσης και πλούσιο εποπτικό υλικό, δραστηριότητες και κατασκευές για το νηπιαγωγείο.

Πως μπορεί κάποιος να επικοινωνήσει μαζί σου; Μπορείτε να με βρείτε στην ιστοσελίδα www.rodidees.gr , στη σελίδα μου στο facebook Rodidees, και στο κανάλι Rodidees στο you tube. Για οποιαδήποτε πληροφορία μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο rodidees@gmail.com αλλά και στέλνοντας μήνυμα στη σελίδα μου στο facebook. Ευχαριστώ ιδιαιτέρως το blog apomamasemama.com για τη φιλοξενία και την αφιέρωση που μου έκανε αλλά και όλους όσους με διαβάσατε!! Καλή συνέχεια σε ό,τι κάνετε!

Λεπτομέρεις για το πως έφτιαξε η Ροδή το συγκεκριμένο βιβλίο μπορείτε να βρείτε εδώ.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s