Μπουφάν στο αυτοκίνητο; ΠΟΤΕ!

Έφτασε η ώρα να αποφασίσουμε ποιο είναι το πιο ασφαλές κάθισμα αυτοκινήτου για το παιδί μας. Αφιερώνουμε ώρες αναζήτησης σε καταστήματα και περιήγησης στο διαδίκτυο, αφού φυσικά πρώτα ρωτήσουμε τη γνώμη όλων των φίλων μας. Και ύστερα το χειμώνα όταν πιάσουν τα κρύα, οι περισσότεροι από εμάς αναιρούμε αυτή μας την προσπάθεια, βάζοντας το παιδί στο κάθισμα χωρίς να βγάλουμε το μπουφάν του.

Στο τεχνικό κέντρο της γερμανικής λέσχης αυτοκινήτου ADAC έγινε η εξής προσομοίωση :
δύο ανδρείκελα – ένας ενήλικας και ένα παιδί – δέθηκαν με τη ζώνη του αυτοκινήτου σε κάθισμα και σε παιδικό κάθισμα αντίστοιχα, φορώντας χοντρά χειμερινά ρούχα. Στη συνέχεια, οι ζώνες σταμάτησαν με ταχύτητα 16 χιλιομέτρων την ώρα, ανάλογη με μια οπίσθια σύγκρουση μέσα στην πόλη. Το αποτέλεσμα; Τόσο στον ενήλικα, όσο και στο παιδί η ζώνη πίεσε βαθιά την περιοχή της κοιλιάς, γεγονός που σε έναν άνθρωπο μπορεί να προκαλέσει σοβαρούς τραυματισμούς στο έντερο, το συκώτι και τη σπλήνα ή να οδηγήσει σε εσωτερική αιμορραγία, εξηγεί ο Volker Sandner, διευθυντής του τμήματος Aσφάλειας Oχημάτων. Ακόμη όμως και αν επρόκειτο μόνο για ένα απότομο φρενάρισμα, θα μπορούσε να προκαλέσει ένα μικρό τραυματισμό. Αυτό συμβαίνει, επειδή το χοντρό μπουφάν εμποδίζει τη ζώνη να σφίξει σωστά στο σώμα, με αποτέλεσμα να έχει περιθώρια ελιγμών και να στέκεται πάνω από το κάτω μέρος της κοιλιάς. Το σωστό είναι η ζώνη να αγκαλιάζει σφιχτά τα ισχία στους ενήλικες και τους μηρούς στα παιδιά.

Σας φαίνεται υπερβολικό; Δοκιμάστε το εξής : βάλτε το παιδί στο κάθισμα αυτοκινήτου, ενώ φοράει το μπουφάν του και δέστε τη ζώνη σφιχτά. Στη συνέχεια βγάλτε το παιδί, αφαιρέστε το μπουφάν και ξαναβάλτε το στο κάθισμα. Δέστε ξανά τη ζώνη, χωρίς να την αυξομειώσετε. Θα δείτε ότι υπάρχει ένα μεγάλο κενό που κρατάει τη ζώνη χαλαρή στο σώμα του παιδιού. Λάθος!

Την επόμενη φορά λοιπόν που θα βάλουμε το παιδί μας στο αυτοκίνητο, ας θυμηθούμε να βγάλουμε το μπουφάν του. Άλλωστε αυτός δεν είναι ο λόγος που το βάζουμε στο ειδικό κάθισμα, για να το προστατέψουμε; Και αν φοβόμαστε ότι θα κρυώσει, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το μπουφάν σα σκέπασμα ή αν το παιδί είναι μεγαλύτερο, να του το φορέσουμε ανάποδα, αφού το δέσουμε πρώτα στο κάθισμα. Και βέβαια, καλό είναι να μην ξεχάσουμε να βγάλουμε και το δικό μας μπουφάν. Διατρέχουμε ακριβώς τον ίδιο κίνδυνο. Καλό δρόμο!

 

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s