Βάλτε τις μάσκες!

Επίσημη έναρξη της Αποκριάς από αύριο και μαζί ξεκινάει ο ενθουσιασμός των παιδιών : θέλω να ντυθώ Batman, ή μήπως λιοντάρι…ή καλύτερα πυροσβέστης! Δύσκολη απόφαση. Όποια και αν είναι αυτή τελικά, ιδού μερικές συμβουλές για πετυχημένα μασκαρέματα :

1. Συζητάμε με τα παιδιά αρκετό καιρό πριν, έτσι ώστε να είμαστε έτοιμοι στην ώρα μας. Τα ενθαρρύνουμε να εκφράσουν την επιθυμία τους, προκειμένου η στολή να τους ταιριάζει, να νιώθουν άνετα και κυρίως να ανεβάζει την αυτοπεποίθηση τους. Δεν ξεχνάμε : δεν είμαστε εμείς που μεταμφιεζόμαστε, άρα δεν πρέπει να βγάλουμε τα δικά μας απωθημένα ή να θέλουμε οπωσδήποτε το παιδί μας να είναι όμορφο – είναι καλό να τα αφήσουμε να αποφασίσουν μόνα τους. Αν δυσκολεύονται, προσπαθούμε να τα βοηθήσουμε, θυμίζοντας τους για παράδειγμα ένα παραμύθι που διαβάσαμε πρόσφατα ή μια παράσταση που παρακολουθήσαμε. Μπορεί εκεί να κρύβεται η λύση.

2. Φυσικά δεν είναι πάντα εύκολο να βρούμε αυτό που θα ζητήσει ένα παιδί. Παίρνουμε σβάρνα τα καταστήματα, ψάχνουμε στο διαδίκτυο. Δε μας περνάει από το μυαλό καμία εναλλακτική; Φέτος μπορούμε να πρωτοτυπήσουμε, φτιάχνοντας εμείς τη στολή τους. Δεν πιάνουν τα χέρια μας; Δε χρειάζεται να είμαστε μοδίστρες, για να ράψουμε μια αποκριάτικη στολή. Μπορούμε μάλιστα αντί να τη ράψουμε, να τη συνθέσουμε χρησιμοποιώντας έξυπνα διαφορετικά υλικά και υφάσματα. Εκτός του ότι τα παιδιά έχουν χαμηλές προσδοκίες, θα ξετρελαθούν με την ιδέα ότι η μαμά τους έφτιαξε τη στολή τους, ακριβώς όπως ικανοποιούνται όταν η μαμά τους φτιάχνει ένα σπιτικό γλυκό. Έπειτα δεν είναι τόσο δύσκολο. Χρειάζεται περισσότερο φαντασία, παρά τέχνη. Μια εμπνευσμένη στολή μπορεί να τα ενθουσιάσει περισσότερο από μία στολή του εμπορίου που κυκλοφορεί παντού.

3. Δε λέμε όχι στους σούπερ ήρωες, από φόβο ότι προωθούν τη βία. Είναι δυνατοί, θαραλλέοι, μπορούν να ξεπεράσουν όλα τα εμπόδια, είναι προστάτες του καλού. Τα παιδιά αντίθετα αισθάνονται μικρά, αδύναμα, φοβισμένα. Όταν μεταμφιέζονται σε υπερήρωες, μπορούν εύκολα να ενισχύσουν την εμπιστοσύνη στον εαυτό και στις ικανότητες τους. Έπειτα, όλοι θέλουμε να νιώθουμε ότι κάνουμε κάτι καλό για τον κόσμο. Για τα παιδιά δεν έιναι πολύ εύκολο να καταλάβουν πώς μια δασκάλα μπορεί να κάνει καλό, μπορούν όμως να φανταστούν πως ένας σούπερ ήρωας σώζει δεκάδες ανθρώπους που κινδυνεύουν. Με αυτό τον τρόπο άλλωστε αγγίζουμε σημαντικά θέματα, όπως ο διαχωρισμός ανάμεσα στο καλό και στο κακό, το σωστό και το λάθος. Τέλος, η ταύτιση ενός παιδιού με έναν σούπερ ήρωα τονώνει τη φυσική δραστηριότητα – ένας Superman δεν μένει ποτέ στάσιμος.

4. Ολοκληρώνουμε τη μεταμφίεση με face painting. Προμηθευόμαστε ειδικά χρώματα από καταστήματα με αποκριάτικα είδη και όχι μόνο και χρωματίζουμε ολόκληρα τα πρόσωπα των παιδιών ή ζωγραφίζουμε κάτι σχετικό με τη στολή τους. Στο διαδίκτυο κυκλοφορούν αμέτρητες ιδέες και οδηγίες για τα πιο ευφάνταστα μασκαρέματα. Όλοι έχουμε διαπιστώσει πόσο ενθουσιάζονται τα παιδιά σε πάρτυ και εκδηλώσεις, όταν βάφουν τα πρόσωπα τους. Άρα δεν ξεχνάμε με τίποτα να βάλουμε την τελική πινελιά κυριολεκτικά. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα καθίσουν ακούνητα μέχρι να ολοκληρώσουμε το έργο μας και ύστερα θα τρέξουν κατευθείαν στον καθρέφτη για να θαυμάσουν το πρόσωπο τους μεταμφιεσμένο σε γατούλα, πεταλούδα, γουρουνάκι ή ό,τι άλλο έχουμε σκεφτεί.

5. Προσέχουμε τα αξεσουάρ. Πρέπει πάντα να τα διαλέγουμε ανάλογα με την ηλικία των παιδιών, προκειμένου να μην υπάρχει κίνδυνος για ατυχήματα και προσπαθούμε να αποφύγουμε εκείνα που ενισχύουν τη βία. Μπορούμε να βρούμε εναλλακτικές λύσεις, όσον αφορά στα όπλα : για παράδειγμα ένα μαγικό γάντι που πετάει ιστό αράχνης για ένα Spiderman ή μια μαγική ασπίδα για έναν ιππότη.

6. Εμπλουτίζουμε τη μουσική μας συλλογή με αποκριάτικα τραγούδια – ακόμη και στο σπίτι, μπορούμε να οργανώσουμε αυθόρμητα ένα prive πάρτυ, χρησιμοποιώντας την κατάλληλη μουσική υπόκρουση. Το φετινό αποκριάτικο τεύχος του περιοδικού Παράθυρο στην εκπαίδευση του παιδιού περιέχει ένα καταπληκτικό cd σε επιμέλεια Βαγγέλη Χουβαρδά με τραγούδια που ξεσηκώνουν τα παιδιά. Περιλαμβάνονται ακόμη ένα θεματικό παραμύθι και μουσική για ένα θεατρικό. Τα παιδιά θα χορέψουν με την ψυχή τους, θα ακούσουν προσεκτικά το παραμύθι ξαπλωμένα στο χαλί και με λίγη φαντασία μπορούμε να φτιάξουμε στη στιγμή μια παράσταση που θα τα αφήσει με ανοιχτό το στόμα.

7. Το σημαντικότερο : συγκεντρώνουμε σε ένα κουτί όλες τις αποκριάτικες στολές και τα αξεσουάρ. Δεν το φυλάμε στη ντουλάπα, αντίθετα το τοποθετούμε στο χώρο με τα υπόλοιπα παιχνίδια. Το παιχνίδι της αλλαγής δεν ενθουσιάζει τα παιδιά μόνο κατά τη διάρκεια των Αποκριών αλλά όλο το χρόνο. Έτσι τους δίνουμε καθημερινά την ευκαιρία να δοκιμάσουν νέους ρόλους, να δουν πως αισθάνονται μέσα τους και ίσως να ταυτιστούν μαζί τους. Μεταμφιεζόμενα, γίνονται αυτό που θα ήθελαν να είναι, αποκτούν καινούργιες ιδιότητες, αυξάνουν την αυτοπεποίθηση τους, ξεπερνούν τους φόβους τους, αποφορτίζονται. Παράλληλα, μέσα από το παιχνίδι των ρόλων και τους συμβολισμούς, βελτιώνουν τις γλωσσικές τους δεξιότητες, ενισχύουν τη φαντασία και την κοινωνικότητα τους. Ας μην ξεχνάμε : η μεταμφίεση δίνει στα παιδιά ένα ακόμη έναυσμα για δραστηριότητα και παιχνίδι, αυτό δεν είναι άλλωστε που θέλουν όλοι οι γονείς;

Καλή μας διασκέδαση!

 

Advertisement

One Comment Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s